Ingatlanjogi Tanácsadás

Tisztelt Ügyvéd Úr! Férjemnek és nekem is van már 2-2 nagykorú gyermekünk előző házasságból..Közös gyermekünk most 7 éves .Nem tudjuk hogy lehetne megoldani hogy az ingatlan amelyben most hárman élünk csak a közös gyermekünké legyen.Ha most a nevére íratnánk akkor ha mégis úgy döntünk hogy el akarjuk adni nem tehetnénk meg?Mik az örökség szabályai? Tisztelettel és köszönettel:zsuzsa


Tisztelt Zsuzsa!

Ingyenesen és visszterhesen is átruházhatják a gyermekre az ingatlan tulajdonjogát. A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 7:80. §-a és 7:81. § (1) bekezdés a) pontja alapján viszont a kötelesrész alapjához tartozik az örökhagyó által a halálát megelőző tíz éven belül bárkinek juttatott ingyenes adomány értéke.
Nagykorúsága elérésig a gyermek érdekében értékesíthetik az ingatlant, azonban a vételár a gyermeket illeti meg. A nagykorú gyermek viszont már természetesen önállóan dönthet arról, hogy értékesíteni kívánja-e az ingatlant, vagy sem.
Az örökhagyó házastársát leszármazó örökös mellett megilleti a holtig tartó haszonélvezeti jog az örökhagyóval közösen lakott lakáson és a hozzá tartozó berendezési és felszerelési tárgyakon; és egy gyermekrész a hagyaték többi részéből. A haszonélvezeti jog nem korlátozható, és a házastárssal szemben megváltása nem igényelhető. Osztályos egyezségben a házastársnak a gyermekrész helyett az egész hagyatékra kiterjedő holtig tartó haszonélvezeti jog biztosítható [Ptk. 7:58].

Tisztelettel,

Megosztom