Ingatlanjogi Tanácsadás

Tisztelt Ügyvéd Úr! Az alábbiakban kérném segítségét. Október hónapban egy cégtől megvásároltam egy lakást. A tulajdoni lap teljesen tiszta volt. 1/1 arányban ez a cég volt bejegyezve, semmi széljegy. Nem rég kaptam egy földhivatali levelet, hogy az ingatlanomra perindítást tettek, valamint a fővárosi törvényszéktől levelet is kaptam, hogy perbe hívtak az ingatlannal kapcsolatban. Egy másik cég követeli a lakást (ezen kívül többet is), mert azt állítja, hogy a két cég közötti, két évvel ezelőtti adásvételi szerződéssel volt valami probléma. Eredeti állapot visszaállítását követeli, és hogy a fővárosi törvényszék a mi lakásvásárlásunkat vegye semmisnek, kötelezzen minket, hogy kiürÍtve adjuk át a lakást. Kérdésem, hogy van-e esélye annak, hogy az én tiszta tulajdoni lappal megvásárolt lakásomat elvegyék? Félő, hogy a pénzem után hiába futnék a mai cégeket figyelembe véve. Köszönöm válaszát előre is.


Tisztelt László!

Sajnos nem zárható ki ennek a lehetősége sem. Feltehetően a korábbi adásvételi szerződés érvénytelenségének megállapítása mellett az Ön tulajdonjogának a törlését is kérte a felperes. A szerződéskötést megelőző állapot ugyanis csak akként állítható helyre, amennyiben az Ön tulajdonjoga is törlésre kerül, hiszen a tulajdonjoga az érvénytelen szerződés megkötését követően keletkezett jogügylettel kapcsolatosan került bejegyzésre, legalábbis a felperes valószínűsíthető álláspontja szerint.
Az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény 5. §-ának (2) bekezdése alapján a jóhiszemű szerző javára az ingatlan-nyilvántartást az ellenkező bizonyításig az oda bejegyzett jogok és feljegyzett tények tekintetében akkor is helyesnek és teljesnek kell tekinteni, ha a valóságos helyzettől eltér. Ugyanakkor nem érvényesül a közhitelesség elve az ingyenesen szerző és rosszhiszemű szerzők javára.
A Kúria 3/2010. (XII.6.) PK véleményének 1. pontja szerint az érvénytelenségi per a szerződési jogban jogi sérelem orvoslását célzó kötelmi jogi per, míg a törlési per - amit Ön ellen indítottak - ezzel szemben dologi jogi per, ingatlan-nyilvántartási jogorvoslat, amely valamely dologi jog védelmére szolgál. Az érvénytelenség jogkövetkezményeként az eredeti tulajdoni állapot helyreállítását az ingatlan-nyilvántartási törvény rendelkezései akkor korlátozzák, ha az érvénytelenül szerző fél az ingatlan tulajdonjogát további szerződő félre ruházza át. Ezek a korlátok abban nyilvánulnak meg, hogy az eredeti jogosult törlési keresete alapján is csak 3 éven belül kerülhet sor a jóhiszemű további jogszerző jogának a törlésére. A törlési per megindítására nyitva álló három éves jogvesztő határidőt a közvetlen jogszerző jogának - tehát az eladója tulajdonjogának - a bejegyzéséről szóló határozat keltétől kell számítani. A jelen honlap keretei között bővebb felvilágosításra nincs lehetőség, a szakszerű tanácsadáshoz ugyanis nélkülözhetetlen az okiratok áttanulmányozása. Javaslom, hogy haladéktalanul forduljon ügyvédhez.

Tisztelettel,

Megosztom