Ingatlanjogi Tanácsadás

Tisztelt Iroda, A következőkhöz kérném a véleményüket, előre is köszönöm: 1. Én idén júniusban önkormányzattól, árverésen veszek 20M-ért egy ingatlant és azonnal ki is fizetem. 2. Az Illetékhivataltól kérem az illeték kiszabási eljárás felfüggesztését, azzal az indokkal, hogy egy éven belül szándékozom egy másik saját tulajdonú ingatlant eladni. 3. Augusztusban eladok édesanyámnak egy MÁSIK saját tulajdonú ingatlant 15M-ért, részletfizetésre. A szerződés szerint a vételárat 10 év alatt fizeti ki havi részletekben, de ettől függetlenül teljesen átkerül az ingatlan tulajdonjoga hozzá. (Gondolom, hogy az eladás csak akkor eladás jogilag, ha pénzügyi ellenszolgáltatás is van.) 4. Első feltételezésem, hogy Édesanyámnak ez után a vásárlás után nem kell illetéket fizetnie. 5. Mi a helyzet az én esetemben az eladás után esedékes Szja-val? 6. Az eladás után jelzem az Illetékhivatalnak, hogy eladtam egy ingatlant 15M-ért, és folytassa a 2. pontban kért felfüggesztett eljárást. 7. Illetékhivatal kiszab rám a vétel és az eladás közötti 5M HUF különbségnek megfelelően 200ezer HUF illetéket, amit ki is fizetek. 8. Decemberben édesanyám nekem ajándékozza a korábban általam neki eladott ingatlant. 9. Nekem és Édesanyámnak sem kell ez után az ajándékozás után illetéket fizetnem. Helyes-e így ez, vagy valahol hiba van a gondolatkísérletben? Még egyszer köszönöm előre is válaszát.


Tisztelt Cs. István!

1-4. Mivel egyenesági rokona az édesanyja, a vásárlás után nem kell illetéket fizetnie.
5. A honlapon található személyi jövedelemadó kalkulátorral kiszámíthatja a várhatóan fizetendő adó összegét. Kérdését a megadott adatok alapján nem tudom megválaszolni. Fontos lenne ugyanis tudni, hogy milyen jellegű az ingatlan, mikor és mennyiért vásárolta, illetve hogy milyen értéknövelő beruházásokat végzett el rajta.
6-7. Ez akkor van így, ha mind az eladott, mind pedig a vásárolt ingatlan lakóingatlan. Ez azonban a kérdésből nem derül ki.
8-9. Elvileg ez így van, viszont mivel közeli hozzátartozók közötti jogügyletről van szó, ráadásul az értékesítést követően az Ön által „eladott” ingatlan rövid időn belül vissza is kerül a saját tulajdonába, álláspontom szerint vitatható a tényleges tulajdonátruházási szándék. A jogügyletek inkább jogszabály – nevezetesen az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény - megkerülésére irányulnak, mely esetben a jogi képviselőnek az ügyvédekről szóló 1998. évi XI. törvény 3. § (3) bekezdése alapján meg kell tagadnia a közreműködést.

Tisztelettel,

Megosztom