Ingatlanjogi Tanácsadás

Tisztelt Jogász! A nagyszüleimnek volt egy háza, melynek 2/3 részét apám, 1/3 részét apám testvére örökölte. Ezt a házat a nagyszülők halála után pár évvel műemlékké nyilvánította az önkormányzat, ezért nehézkessé vált a felújítás, és eladni sem sikerült. Most azon gondolkozom, hogy némi felújítás után esetleg odaköltözöm a párommal. A kérdéseim:
1. Ha én és a párom odaköltözünk, és semmilyen tulajdoni jogviszonyom nem lesz a házon, akkor a tulajdonosoknak köteles vagyok bérleti díjat fizetni? Köteles leszek bármikor bármelyik tulajdonost a lakásba beengedni?
2. Ha apám az én nevemre íratja a tulajdonrészét, de a testvéréét nem kapom meg, akkor is köteles vagyok a testvérnek bérleti díjat fizetni? A testvérét köteles leszek bármikor a lakásba beengedni?
3. Ha apám tulajdoni részét megkapom, a testvére, vagy annak örököse kötelezhet engem a tulajdonában álló házrész megvételére, vagy esetleg az egész ház eladására?
Köszönettel: Leila.


Tisztelt Leila!

1. Először is csak a tulajdonosok hozzájárulásával költözhet be az ingatlanba. A tulajdonosi hozzájárulás egy fajta megállapodást is feltételez. Bérleti díjat akkor kell fizetnie, ha ebben állapodtak meg. Megállapodhatnak akként is, hogy szívességi használóként lakják az ingatlant, ekkor természetesen a használat ingyenes. A tulajdonos ésszerű keretek között, az Önök szükségtelen háborítása nélkül jogosult ellenőrizni a használatot.
2. A bérleti díjra vonatkozóan az 1. pontban írtak irányadóak. Ha az ingatlan 2/3 tulajdoni hányada az Ön tulajdonába kerül, a testvér többlethasználati díjat követelhet Öntől abban az esetben, ha Ön a teljes ingatlant használja, és elzárja őt a saját 1/3 tulajdoni hányada használatától. Természetesen itt is megegyezhetnek abban a testvérrel, hogy szívességi használóként használja az 1/3 tulajdoni hányadot. A Ptk. hatályba lépése óta gyakorlatilag az a törvény, amiben a felek megegyeznek. Célszerű ezért a megegyezést szakszerűen megfogalmazott okiratba foglalni.
3. Az 1/3 tulajdoni hányad megvételére nyilvánvalóan nem kötelezheti Önt a testvér, azonban bírósági úton kérheti a közös tulajdon megszüntetését, melynek során megválthatja az Ön ingatlanrészét, vagy akár árverési értékesítés elrendelését is kérheti a bíróságtól.

Tisztelettel,

Megosztom