Ingatlanjogi Tanácsadás

2009-ben elváltam a férjemtől és a Bíróság az ingatlant 50-50 %-os megosztásban ítélte meg. Mivel nem tudtuk a másik felet (egymást) kifizetni, így az eladás mellett döntött a bíróság. Azóta áruljuk a házat. Most volna egy vevő aki készpénzzel kifizetné, de a volt férjem szavával éljek nem szimpatikusak a vevők, és nem adja el nekik. De engem sem óhajt kifizetni a házrészből, pedig mostanában egy nagyobb összeghez jutott, mely fedezné az én részemet. Válásunk óta kérem, hogy mivel én nem lakom a házban, állítása szerint Ő sem, pedig ott fürdik, mos, ruhát szárit, Wc-re jár stb... ezért így ez nem igaz, hisz, közüzemi számlákkal lehet bizonyítani a ház általa történő használatát. Kértem, adjuk ki albérletbe, de abba sem megy bele. Így tulajdonképpen én semmilyen módon nem jutok a pénzemhez. Az albérlet is részemről megoldást jelenthet, mivel kevés a nyugdíjam. Ezért kérdezném, hogy milyen jogi útja volna, hogy beleegyezzen az eladásba, esetleg albérletbe adásba, vagy időközönként általa használt ingatlan után valamennyi pénz fizetésébe? Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm ! Tisztelettel: K. Ferencné


Tisztelt Tisztelt!

Sajnos, amennyiben a volt férje elzárkózik attól, hogy az ingatlant közösen értékesítsék, nem marad más lehetőség mint egy újabb peres eljárás, melyben az ingatlanon fennálló közös tulajdon megszüntetését kérheti a bíróságtól.
Javaslom, hogy ajánlott, tértivevényes levélben hívja fel a volt férjét, járuljon hozzá az ingatlan értékesítéséhez a vevők részére, ennek hiányában pedig ahhoz, hogy szüntessék meg az ingatlanon fennálló közös tulajdont akként, hogy a vevők által kínált vételár alapul vételével váltsa magához az Ön tulajdoni hányadát.
Amennyiben a felhívás nem jár eredménnyel, bírósághoz fordulhat, és peres eljárás keretében kérheti az ingatlanon fennálló közös tulajdon megszüntetését. Ha tulajdonostársa nem tudja - vagy nem akarja - megváltani az Ön tulajdoni hányadát, a bíróság a tulajdonközösség megszüntetését az ingatlan társasházzá nyilvánítása, vagy árverési értékesítése útján is elrendelheti. Az utóbbi esetben a költségek levonása után fennmaradó vételár kerül megosztásra a tulajdonostársak között, tulajdoni hányadaik arányában.
Arra a bíróság sem kötelezheti a volt férjét, hogy adja bérbe a tulajdonát, viszont az által elhasznált rezsiköltségek elszámolhatóak akár a közös tulajdon megszüntetése iránti perben is.

Tisztelettel,

Megosztom