Ingatlanjogi Tanácsadás

Tisztelt Ügyvéd Úr! Egy 8 lakásos társasházban lakunk. A problémánk egy lakóval van, aki nem akarja betartani a társasházi szabályokat. Mivel az első szinten, a bejárati kapu mellett lakunk, minden zajt elsőként érzékelünk. Az említett lakótárs évekig bérelte az alattunk lévő garázst.Éjszakánként a legkülönbözőbb időpontban / fél 1, fél 2, , hajnali 4 óra...stb. felvágta a garázsajtót ,ami csattant a szobánk alatt, hangoskodott, vasdarabnak tűnő tárgyat dobált be , nagy gázzal kiállt a kocsival, nagy mennyiségű gépkocsi hajtóanyagot, gázpalackot tárolt ott...stb.Éjszakánként becsöngetett a kocsmából haza térve, hogy nem nyílik a kapu. Felébresztett bennünket. Ha szóltunk neki ezért, akkor jött a bosszúállás, a csúnya beszéd, tettleg bántalmazással is megfenyegetett. Óvodai és iskolai szünetekben két kis unokánk éjszakai nyugalmát folyamatosan zavarta. Felébresztette őket. Kiszúrta a kisfiú biciklijét bosszúból..... Ez a probléma megoldódott, mert a tulajdonossal megegyezve ki lett onnan költöztetve. Az udvart a férjem tervezte meg és ápolja azóta is. Bárki gyönyörködhet a gondozott növényekben és környezetben. A ház elé közös megegyezéssel tuják lettek ültetve. Két tuját engedély nélkül, senkit meg nem kérdezve csúfosan megcsonkolt azért, mert az ágak szerinte karcolják a kocsiját . A problémát nem jelezte, hanem önkényesen intézkedett. A kukát nem akarja kihúzni, amikor rá kerül a sor...stb.Állandó probléma van vele Legutóbb két nappal ezelőtt éjjel fél 3-kor nagy robajjal, hangoskodva gurította le az utazótáskáját ,mert szóltunk a második tuja engedély nélküli csonkolásáért. Addig, míg mások dolgoznak a szép környezetért, addig ő romból. Az állatvédőknek is volt vele bajuk, az utcán lévő macskák rugdosása, bántalmazása miatt. A GOND OTT VAN, HOGY EZ A LAKÓ A VELÜNK SZEMBEN LÉVŐ LAKÁST MEG AKARJA VENNI A TULAJDONOS elhalálozása miatt. Mi meg tudjuk, hogy a több milliót érő lakásunk lakhatatlanná válik a tőle való zaklatások miatt. Például nem egyszer tettleg bántalmazással fenyegetőzött, a lánya kaviccsal dobálta az ablakunkat, a növényeket megtépkedte, éjszakánként becsöngetnek és a legkülönbözőbb módozatát találják ki a mi bosszantásunkra. Most még egy barátnője is van, aki teljesen hozzá idomult, pedig még tulajdon nélküli , jogcím nélküli személy itt. VAN E LEHETŐSÉGÜNK MEGAKADÁLYOZNI, hogy a velünk szemben lévő lakást megvehesse.? Félünk, hogy bármikor lelökhet a lépcsőn, bánthat bennünket és féltjük a magunk, gyerekeink, unokáink testi épségét. A ház alapító okiratában szerepel az elővásárlási jog. A közös képviselőnk tud az ügyről és mellettünk áll. Ő pakoltatta ki annak idején is a gyúlékony anyagokat a bérelt garázsból.


Tisztelt Márta!

Elővásárlási joguk alapján csak úgy tudják megakadályozni, hogy megvegye az Önökkel szemben lévő lakást, ha valamelyik tulajdonostárs él az elővásárlási jogával, és az eladó által közölt szerződési feltételek mellett ő vásárolja meg a lakást.
Az elővásárlási jog tehát nem beleegyezést jelent a kívülálló harmadik személy tulajdonszerzéséhez, hanem elsőbbséget vele szemben az ingatlan azonos feltételek melletti megvásárlására.

Tisztelettel,

Megosztom