Ingatlanjogi Tanácsadás

Tisztelt Cím! Használt ingatlaneladás vonatkozásában 2 pontban kérnék, tisztelettel sürgős tanácsot, vagyis részben megerősítést. A vevőjelöltem készpénzéből, valamint lakásvásárlási hitelből és kevés CSOK- ból kívánja kiegyenlíteni az ingatlan ellenértékét. Sajnos a bankok érdekét védő jogszabályok, hogy az emberek bátran folyamodjanak hitelhez, minden kockázatot az eladó nyakába varrtak. Vagyis, ha a vevő érdekkörébe tartozó, de vevőn kívülálló okok miatt hiúsul meg az ügylet, akkor a szerződés előtti állapotot kell visszaállítani és a foglalót is vissza kell fizetni az eladónak. Tehát, ha az ügy folyamán valamely okból úgy dönt a bank, hogy nem folyósít hitelt, vagy éppen a vevő gondolja meg magát és haver a bankigazgató, mert az esetünkben így van, vagy éppen titkosszolgálati eszközökkel akarnak valakit csőbe húzni, megtehető. Főleg olyan esetben, mikor az eladó is vásárlási kényszerhelyzetben van, szoros időpontokkal és a foglalóból történő kényszerű foglalással. Mert ugye aki csak készpénzes vevővel áll szóba, az bizony nem megy bele olyan szerződésbe, hogy a vevő vevőjétől függjön az általa átvett foglaló sorsa. Ami még ezzel kapcsolatban pofátlan szembeállítás, hogy viszont az eladó érdekkörében felmerülő, a szerződést meghiúsító ok fellépte esetén a foglaló duplán jár vissza. Ezt az áldatlan és a jogszabályok által teremtett helyzetet a következőképpen próbálom elkerülni, de nem tudom, hogy a vevő elfogadja- e, vagyis egyáltalán belekerülhet- e a szerződésbe: "Abban az esetben, ha a vevők érdekkörében felmerülő, de a vevőknek fel nem róható okból nem jön létre a jogügylet, akkor a foglaló gyanánt kifizetett 5 millió forintból kártalanítás címén 3.5 millió forint az eladót illeti. A nevezett, kártalanításra szánt összeg az eladót érintő vásárlási kényszerből eredő foglalási kényszer által elveszett összeg fedezetére, a vásárolandó ingatlan keresése okán felmerülő költségek, a költözéshez szükségesnek vélt beruházások, valamint a nem anyagi kár kiegyenlítésére szóló átalány." A másik kérdés, hogy jogszabály kötelezi- e bankot arra, hogy a hitel úgy legyen utalva a vevő bankjába, vagy csak úgy a hitelfolyósítás egyik feltételeként kiköti? Mert én költségmentesen kp. - ben szeretném átvenni. Mi erre a megoldás, mit lehet lépni? Köszönettel: K. Géza


Tisztelt Géza!

Ha a bank következetesen érvényesíti a foglalóval kapcsolatos álláspontját, akkor minden bizonnyal az Ön által írtakat sem fogja elfogadni, az ugyanis lényeges tartalmi elemeit tekintve a foglaló fogalmának felel meg.
A problémát tehát abban látom, hogy nincs megállapodás Ön és a vevője között: Ön foglalót szeretne, a vevő bankja viszont olyan nyilatkozatot kér a szerződésbe foglalni, ami ennek ellentmond. Javaslom, hogy a vevője keressen fel más bankot is, ugyanis a pénzintézetek eltérő feltételekkel folyósítják a CSOK-ot.
Második kérdésére válaszolva igen, a bank köteles utalni a CSOK-ot és a kamattámogatott hitelt; a fenitek igénylése esetén ugyanis az ingatlan vételárának legfeljebb 10%-a teljesíthető készpénzben. Szintén megállapodás kérdése, hogy a vevője hajlandó-e kifizetni Önnek a készpénz felvételének díját. Nem gyakori az ilyen megállapodás, de jogi akadálya természetesen nincs.

Tisztelettel,

Megosztom