Ingatlanjogi Tanácsadás

Erste bank pár éve egyoldalúan felmondta a lakáshitel szerződésem. 10 éve vettünk fel 6 milliot 25 évre. Volt igaz elmaradásunk, de azt mindig pótoltuk kb: 5milliot fizettünk, de lehet hogy többet. Lényeg, az adósság kezelő vette át, de én ugyanúgy a banknak fizettem. Végrehajtás volt a lakáson, mert a fütéssel és a közös költségel is el voltunk maradva, de januárban rendezödött, mivel havi törlesztőbe megállapodtunk, hogy fizetem, s szüneteltetik az eljárást. Erről a bank is kapott levelet. Az Erste bank felszólított, hogy adjam el az ingatlant, s rendezem az 5.470 millio tartozásom, amit nem tartok jogosnak a kamatom lejárt, csak töke tartozásom van feléjük. Engem nem értesitettek, hogy ha lejár a kamatom akkor költöznöm kell, én azt hittem van még 15-évem.Próbáltam egyezkedni, de azt akarja hogy 1 év alatt fizessem ki a tartozásom tehát 460 ezret havonta. Párom svédben dolgozik, kezdtük rendezni január óta az adósságunkat. Én a banknak nem tartozom, minden hónapban fizettem, igaz volt elmaradásunk, de rendeztük feléjük. Az a baj hogy édesanyám lakása a fedezet vagy ezt az ingatlant kell eladnom vagy az övét vagy mindkettőt. Mint már írtam közüzemi tartozásom van, de azt szüneteltetik, mert fizetve van, s jóval utána a bank felszólít az eladásra, vagy elárverezi az ingatlant. Probáltam eszközkezelőhöz fordulni, de azt mondták az a baj, hogy 5.5 millio alatt van a tartozásom, s nem férek bele tehát kicsi az összeg, s az is baj hogy fizettem minden hónapban. Sok mindent nem értek, kérdőjeles nekem, hogy mért nem értesítettek, mért egyoldalú szerződés bontás volt, mért nem hajlandóak együtt működni? Fel ajánlottam hogy 3 év alatt tudnám rendezni, pedig én úgy tudtam 15 évem van még. Nem hajlandóak segíteni, nekik 1 év alatt kell, de ez nekem sok havi díjba. Ha a bank több éve felmondta a szerződésem, mért nekik fizettem havonta? Kérem az Ügyvéd Úr mielőbbi válaszát vagy segítségét mindig falba ütközöm. Köszönettel Anett


Tisztelt Anett!

Sajnos nem tudok Önnek segíteni. A jelen honlap keretein belül ennyire egyedi jogeset megoldására nincs lehetőség, ahhoz ugyanis nélkülözhetetlen lenne a keletkezett okiratok áttanulmányozása is.
Általánosságban annyit mondhatok, hogy amennyiben Önök megszegték a kölcsönszerződést - amit csak feltételezek - a bank a szerződésben foglaltak szerint jogosult volt felmondani azt. A kölcsönszerződés felmondásával a teljes kölcsöntartozás esedékessé válik, tehát már nem beszélünk törlesztő részletekről és 15 éves futamidőről sem.
Önök a kölcsönszerződés bank általi felmondását követően is a banknak tartoznak, tehát, hogy a felmondást követően a banknak teljesítettek, teljesen jogszerű és érthető is.
A kölcsönszerződés megszűnését követően a felek nem kötelesek további együttműködésre, tehát a bank sem kötelezhető bármilyen Önök által felajánlott részletfizetés elfogadására.

Tisztelettel,

Megosztom