Ingatlanjogi Tanácsadás

Tisztelt Ügyvéd Úr! Feleségemtől 2006-ban elváltam. A bíróság előtt szóban megegyeztünk a vagyonmegosztásról, ezt az ott készült írásos jegyzőkönyv tartalmazza. E szerint a lakás az övé, a nyaraló és a kocsi az enyém lett. A földhivatali átvezetést azonban többször elhalasztottuk. Néhány éve ismét egy lakásban élünk, én azonban a /megállapodás szerint a tulajdonomba került/ nyaralót el szeretném adni. Több éve hirdetem, amelyről ő is tudomással bír. Néhány napja vevő jelentkezett, volt feleségem azonban megtagadta az adásvétel aláírását. Kérdésem: milyen lehetőségem van /ill. van-e egyáltalán/ a földhivatali átvezetés vagy az adásvétel aláírásának elérésére, ill. kikényszerítésére jogi eszközökkel? Tisztelettel várom válaszát: M. László


Tisztelt László!

A hatályos ingatlan-nyilvántartási bejegyzés alapján a volt felesége is tulajdonosa az ingatlannak. Ebben a helyzetben nincs olyan jogi eszköz, amivel kikényszeríthetné, hogy ő is aláírja az adásvételi szerződést.
Először tehát az ingatlanok jogi sorsát kell rendezniük, azaz meg kell osztaniuk az azokon fennálló közös tulajdont. Ha ebben nincs megállapodás Önök között, akkor bírósági per útján. A házastársi közös vagyon megosztását követően értékesítheti majd az ingatlant kizárólagosan az a fél, akinek a tulajdonába kerül. A jelen honlap keretei között nincs lehetőség pontosabb tanácsadásra, ahhoz ugyanis ismerni kellene az ügyben keletkezett egyéb okiratokat, bírósági jegyzőkönyveket is.

Tisztelettel,

Megosztom