Ingatlanjogi Tanácsadás

Tisztelt Ügyvéd Úr! Egy társasház osztatlan közös tulajdonú udvaráról van szó, ahol az ott lakók (tulajdonosok és albérlők egyaránt) szabadon parkolhatnak. Én tulajdonosként élek ott már 5 éve és eddig a parkolással nem voltak problémák, de egyre több autó van az udvarban, ezért minden helyet kihasználunk. Az egyik lakó azonban, akinek autója sincs, önkényesen foglal egy helyet magának. Hallgatólagosan "tartja tiszteletben" ezt mindenki és kerülik el a szóban forgó parkoló helyet, különben számolniuk kell az odaállóknak azzal, hogy az idős úr leköpi az autójukat az erkélyéről, ami a parkolóhely felett van. Szerencsés esetben csak leköpi, legutóbb megrágott ételmaradékot, gipszdarabot dobott, és olajos folyadékot öntött az autómra. Az Alapító okiratban is benne van, hogy az udvar osztatlan közös tulajdon, senki nem sajátíthat ki magának önkényesen részt, erre felhívtam én is, és a közös képviselő is a kedves szomszéd figyelmét. Az autómban kár nem keletkezett, így nem tudok eljárást indítani ellene, de semmiképpen sem szeretném annyiban hagyni a dolgot, mert az utcán nem szeretnék parkolni, és minden jogom meg van, hogy az udvarra álljak, de ezt úgy szeretném megtenni, hogy ne kelljen attól rettegnem, hogy valaki kárt tesz az autómban. Azt szeretném megkérdezni, hogy hova tudok fordulni a közös képviseleten kívül, hogy tisztázzuk ezt a kérdést? Válaszát előre is köszönöm! Andrea


Tisztelt Andrea!

Amennyiben a birtoklásának zavarása kevesebb mint egy éve tart a jegyző jogosult az eredeti birtokállapot helyreállítására. Ha ennél több, birtokvédelmet csak bírósági per útján, ún. birtokperben kérhet.
Tilos önhatalomnak minősül a birtokosnak a birtokától jogalap nélkül való megfosztása vagy birtoklásában jogalap nélkül való háborítása. A birtokos az eredeti birtokállapot helyreállítását vagy a zavarás megszüntetését kérheti a bíróságtól. A békés birtoklásban megzavart fél jogosultságát vélelmezni kell, azaz a perbeli pozíciójától függetlenül az addig zavartalanul birtoklót a birtoklásában megzavaró vagy akadályozó félnek kell bizonyítania, hogy a dolog birtoklására a másik féllel szemben neki van jogosultsága.

Tisztelettel,

Megosztom