Ingatlanjogi Tanácsadás

Tisztelt Ügyvéd Úr! Párom az elhunyt Nagyapja végrendelete alapján örökölt/örökölne egy ingatlant. 4-en vannak testvérek és folyamatban van a hagyatéki eljárás. A probléma a köteles résszel kapcsolatban van. A közjegyző azt adta tudomásunkra, hogy amíg a másik 3 testvér nem nyilatkozik arról, hogy a köteles részt kérik-e vagy lemondanak róla a hagyatéki eljárást nem tudja lezárni. Az egyik testvér le is nyilatkozta, hogy igényt tart rá, de a másik kettő teljesen közömbös az ügyben és nem hajlandóak megírni a nyilatkozatot. A közjegyző szerint ezáltal az idők végezetéig is elhúzódhat a hagyatéki eljárás, mivel mint már fentebb írtam a nyilatkozatuk hiányában nem zárható le. A kérdésem az lenne, hogy ez valóban úgy van ahogy a közjegyző állítja? Ha nem nyilatkoznak, nem zárható le a hagyatéki tárgyalás? Internetes keresgélésem alapján a köteles rész igénylésnek nem is kéne a hagyatéki tárgyalás részét képeznie. És ha nem nyilatkozik a 2 testvér, az tekinthető annak, hogy nem tartanak igényt a rájuk eső köteles részre és bírósági úton tudnak 5 éven belül igényt tartani rá. De sajnos laikus vagyok ezért kérném az ön segítségét az ügyben. Előre is köszönettel: H. Róbert


Tisztelt Róbert!

Ez természetesen nem így van, valószínűleg félreérthették a közjegyző tájékoztatását.
Az Önök esetében a közjegyző - mivel teljes hatállyal átadni nem tudja - ideiglenes hatállyal adja majd át a hagyatékot.
Az öröklési jogi vitával érintett hagyatékot ideiglenes hatállyal a szerződéses örökösnek, ha ilyen nincs, a végrendeleti örökösnek, írásbeli és szóbeli végrendelet esetén az írásbeli végrendeletben megnevezett örökösnek, végintézkedés hiányában pedig a törvényes örökösnek kell átadni [a hagyatéki eljárásról szóló 2010. évi XXXVIII. törvény (He.) 85-86. §].
A hagyatéki pert az ideiglenes hatályú hagyatékátadó végzés jogerőre emelkedésétől számított 30 napon belül kell megindítania a kötelesrészre jogosultnak [He. 114. §]
Az ideiglenes hatályú hagyatékátadó végzés teljes hatályúvá válik, ha
a) a hagyatéki per megindítását a jogosult nem igazolja, b) a hagyatéki pert megindító keresetlevelet a bíróság a jogerősen elutasította, c) a bíróság a keresetet jogerősen elutasította, d) a hagyatéki pert a bíróság jogerősen megszüntette, vagy e) a hagyatéki pert a bíróság érdemi döntés nélkül fejezte be [He. 88. § (1) bekezdés].

Tisztelettel,

Megosztom