Ingatlanjogi Tanácsadás

Tisztelt Ügyvéd Úr! A közelmúltban dédmamám után Fejér megyei földterületet (szántó, legelő és erdő - három külön hrsz. számon) örököltünk. A hivatalos irat szerint kb. 900000-1000000 Ft értékben. Érdeklődnék, milyen kötelezettségeim, milyen mértékű kiadásaim lehetnek a földdel kapcsolatban? Kb. (átlagosan) mennyi idő alatt lehet eladni, ha elfogadjuk az örökséget? Vagy ilyen értéktartományban inkább jobban járunk, ha lemondunk róla? Bocsánat az ostoba kérdésért, de városi emberként fogalmam sincs ezekről a dolgokról. Üdvözlettel és köszönettel: V. Mariann


Tisztelt Mariann!

A termőfölddel kapcsolatos kötelezettségekről pl. hasznosítási kötelezettség a termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. törvény rendelkezik. Az erdőre külön, többlet szabályok is vonatkoznak, melyeket az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvényben találhat.
Arra nem kívánok válaszolni, hogy visszautasítsanak-e ilyen értékű örökséget, ahogy azt sem tudom megmondani, hogy az ingatlanok öröklése esetén mennyi idő alatt tudnák értékesíteni azokat. Ez nyilvánvalóan a termőföldek elhelyezkedésétől, művelési ágától, aranykorona értékétől és nem utolsó sorban a kért vételártól is függ. Nagy általánosságban annyit mondhatok, hogy jó adottságokkal rendelkező termőföldet nem nehezebb értékesíteni, mint bármelyik másik ingatlant.

Tisztelettel,

Megosztom