Ingatlanjogi Tanácsadás

Tisztelt Ügyvéd Úr! Olyan problémával keresem fel Önt, amivel igazából nem tudtom, hogy kihez forduljak. Szegeden egy 1600 m2 osztott tulajdonú telken fekvő ingatlan 2/3 részének a tulajdonosa vagyok. Az 1/3 részén egy idős nő lakott a maga 95 életévével. Az egész telek egy házszámon van egy kapubejáróval. Az idős nő ingatlan része nem esett át újításon, ami az 1900-as évek elején épült. Mivel az idős nő nem tudott magáról gondoskodni, a fia magához fogadta, gyámhatóság általi felszólításra. Jelenleg senki nem lakja, és senki nem tartja karban sem a telket, sem a rájuk eső ingatlan részt, ami egybe van építve az enyémmel. Omladozik, egerek jönnek át, félő, hogy az ő része összeomlik, ezzel kárt okozva az én ingatlanomban. A nő fiával, aki 70 év körüli nem lehet szót érteni. Levélben is próbáltam de ott sem. Az én telkem egy kis részét beépítette saját magának, de nem merem elbontani, mert erőszakos, és félek, hogy kárt tesz bennem. Hogyan tudnám ezt visszakapni? Fel lehetne szólítani, hogy újítsa fel a részét? Kihez tudnék ezzel a problémával fordulni? Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm, nagy segítséget jelentene. Üdvözlettel: K. Anita


Tisztelt Anita!

A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 5:76. §-a szerint az állag megóvásához és fenntartásához feltétlenül szükséges munkálatokat bármelyik tulajdonostárs jogosult elvégezni; az ilyen kiadások ráeső részét mindegyik tulajdonostárs köteles viselni. Ilyen kiadások előtt a tulajdonostársakat lehetőség szerint értesíteni kell. Az Ön által írtak alapján azonban tartok tőle, hogy ez sem oldaná meg a problémát, hiszen Önnek kellene előlegezni a felújítások költségeit, és vélhetően az ezzel kapcsolatos elszámolás is csak újabb konfliktusokat szülne.
Két lehetséges megoldást javaslok tehát:
1. Mivel a birtoklásának zavarása több mint egy éve tart, a jegyző nem jogosult az eredeti birtokállapot helyreállítására; viszont bírósági per útján, ún. birtokperben birtokvédelmet kérhet a bíróságtól.
2. A Ptk. 5:83. §-a alapján a közös tulajdon megszüntetését bármelyik tulajdonostárs követelheti a bíróságtól. A közös tulajdon megszüntetése iránti perben tehát annak forgalmi értékén megválthatná a tulajdonostársa tulajdoni részét, ezt követően pedig belátása szerint felújíthatná vagy akár el is bonthatná a problémás ingatlanrészt.

Tisztelettel,

Megosztom