Ingatlanjogi Tanácsadás

Tisztelt Ügyvéd úr! A párom 100%-ban tulajdonosa egy per és tehermentes ingatlannak, aminek az 50%-át szeretné eladni és én szeretném megvenni. A vételárat kölcsönösen kialkudtuk. Lenne azonban néhány kérdésem. 1. Van-e rá mód, hogy a vételárat több részletben fizessem ki, akár évekre elnyújtva a fizetési ütemezést (pl: 5 év alatt, évente 1-1 részletet)? 2. A teljes körű tulajdonosi jogokat csak a teljes vételár kifizetése után gyakorolhatom, vagy már az első részlet megfizetése után? 3. A földhivatali bejegyzés csak a vételár teljes kifizetése után történik, vagy már azt is lehet az első részlet megfizetésétől, illetve kötelező-e egyáltalán bejegyeztetni, ha az új tulajdonos nem szeretné? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Zoltán


Tisztelt Zoltán!

A felek bármiben megállapodhatnak, amit jogszabály nem tilt. Az Ön által írtaknak semmi akadálya nincs. Sorrendben válaszolva kérdéseire:
1. Van rá mód; arra is, hogy 5 év alatt fizesse ki a vételárat évente csupán egy részletet teljesítve.
2. Ez a felek megállapodásától függ. Nem gyakorlat és nem is javaslom azonban a tulajdonjog átruházását a vételár hiánytalan teljesítését megelőzően.
3. Lehetőség van a tulajdonjog fenntartással történt eladás ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzésére is. Ezzel az Ön vevői érdekei is biztosítva lesznek, és az eladónak sem kell átruháznia a tulajdonjogát a vételár teljesítését megelőzően.

Tisztelettel,

Megosztom