Ingatlanjogi Tanácsadás

Tisztelt Ügyvéd Úr! Azzal a kérdésemmel fordulok Önhöz, hogy szeretnénk értékesíteni egy Dunaszeg településen található külterületen lévő szántó minősítésű telket. A vevő szeretné megvásárolni azonnal adásvételi szerződés keretében, de azt a tájékoztatást kaptuk, hogy első körben kötelesek vagyunk - valamilyen jogi szabályozás értelmében - "kifüggeszteni" a szándékunkat az értékesítésről az elővásárlási jogok védelme érdekében. Szeretném megkérdezni, hogy van bármilyen jogi lehetősége annak, hogy ezt a hat hónapot "megspórolva", azonnali hatállyal az adásvételi szerződést követően átkerüljön a vevő tulajdonába az ingatlan és elkezdhesse az építkezést, vagy mindenképpen szükséges és elégséges feltételt képező "kifüggesztés" az egyetlen járható út jogilag, a telek értékesítést illetőleg? Előre is köszönöm szépen a segítségét! Üdvözlettel: J. Dávid


Tisztelt J. Dávid!

A mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvény kötelező előírásokat tartalmaz mind az elővásárlásra jogosultak sorrendje, és az elővásárlási jog gyakorlása [18-22. §], mind pedig az adásvételi szerződés hatósági jóváhagyása [23-30. §] tekintetében. Ezektől a szabályoktól tehát eltérni nem lehet.
Mindenképpen felhívnám viszont a figyelmét arra, hogy a szántó jogilag nem minősül teleknek, így azon építkezni sem lehet.

Tisztelettel,

Megosztom