Ingatlanjogi Tanácsadás

Tisztelt Ügyvéd Úr! Esetleg tudna segíteni, milyen jogszabály alapján áll fenn az önkormányzat felelőssége? Sajnos helyi ügyvédet nem találunk az önkormányzat ellen, aki elvállalta az ügyet, azt mondja, a bírónak van igaza, aki ki akarja engedni a perből az önkormányzatot, mondván nem fellebbeztük meg a bontási engedélyt, így nem perelhetjük őket, hiába vittük végig a hatóságit másodfokon is. Ugyan nem tudom elképzelni, hogy ez igaz, ezért is örültem az Ön válaszának, de sajnos kellene valami konkrétum. Tudna ebben segíteni? Köszönettel, Olgi


Tisztelt Olgi!

Kétségtelen, hogy amennyiben a kár rendes jogorvoslattal elhárítható volt, közigazgatási jogkörben okozott kár megtérítése iránti per nem kezdeményezhető.
A vizsgálandó kérdés véleményem szerint akként merül fel, hogy az adott helyzetben általában elvárható magatartást tanúsító személy számára felismerhető volt-e a határozat jogellenessége vagy sem?
Álláspontom szerint az Ön esetében nem tekinthető a rendes jogorvoslat elmulasztásának, és így nem akadálya a közigazgatási jogkörben okozott kárért való felelősség megállapításának, ha nem élt fellebbezéssel egy Önre rendelkezést sem tartalmazó, érdekeire látszólag nem is sérelmes olyan határozat ellen, amely tekintetében a jogsértés megállapításához speciális szakértelemre volt szükség.
Egy konkrét jogeset kapcsán hasonló álláspontra helyezkedett a Kúria a 1027/2004. számú polgári elvi határozatában.

ELŐZMÉNY

Tisztelettel,

Megosztom