Ingatlanjogi Tanácsadás

Tisztelt Ügyvéd Úr! A kunfehértói földszintes 30 m2-s nyaralónk téliesítésével egyidőben szeretnénk a meglévő teraszt úgy átalakítani hogy: 1. lebontanánk a régi drótüveg terasztetőt, 2. megnövelnénk 1 méterrel a teraszt, 3. üvegfalú télikerttel beépítenénk a teraszt Az építési hatóság és tervező/gyártó/kivitelező egymásnak ellentmondanak abban, kell-e ehhez építési engedély vagy sem. Természetesen egyedül csak a halasi építési hatóság szerint kell engedély. Az Étv. OTÉK 312/2012 Kormányrendelet és az érvényes helyi építési rendelet nem tesznek említést ilyen télikert beépítésről. Szeretném megtudni Öntől: kell-e a fent tervezett beépítésre építési engedélyt kérnünk? Várom mielőbbi válaszát. Üdvözlettel: H. Zsolt


Tisztelt Zsolt!

Az Ön által is hivatkozott, az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 1. mellékletének 1. pontja szerint építési engedély nélkül végezhető építési tevékenység az építési engedéllyel építhető építmény átalakítása, felújítása, helyreállítása, korszerűsítése, homlokzatának megváltoztatása, ha az építési tevékenységgel az építmény tartószerkezeti rendszerét vagy tartószerkezeti elemeit nem kell a) megváltoztatni, b) átalakítani, c) elbontani, d) kicserélni, e) megerősíteni vagy f) változatlan formában újjáépíteni.
Figyelemmel arra, hogy az Ön által tervezett átalakítás a terasztető elbontásával és az alapterület megnövelésével is jár, véleményem szerint a tervezett építési tevékenység engedélyköteles.

Tisztelettel,

Megosztom