Ingatlanjogi Tanácsadás

Tisztelt Ügyvéd Úr! Tisztelt Címzett! Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy 50% tulajdonostárs lennék egy házvásárlásnál (csak a tőkével segíteném ki a másik tulajdonost). A másik tulajdonos jelzálog alapú lakáshitelt venne fel a házra. Mi van akkor ha például a tulajdonostársam nem tudja fizetni a hitelt, mert például munkanélküli lett, vagy ha például elhalálozik? Akkor a bank kötelezhet-e hiteltörlesztésre? Vagy ugye ha jól tudom jelzálog esetén az egész ház a banké és akkor el is veheti, és az Én beleadott tőkém elveszik? Várom válaszát! Köszönettel, Zsuzsi


Tisztelt Zsuzsi!

A bank abban az esetben kötelezheti Önt a kölcsönszerződésből eredő teljesítésre, ha egyben adóstársa is a kölcsönnek, vagy kezese az adósnak. A fentiek valamelyike minden bizonnyal feltétele lesz a kölcsönszerződés megkötésének.
Amennyiben viszont Ön „csupán” dologi adósa a kölcsönnek, azaz jelzálog kötelezett, kizárólag az ingatlannal felel. Az ingatlant viszont elárvereztetheti a bank, amennyiben az adós nem teljesíti a kölcsönszerződés szerinti kötelezettségét.

Tisztelettel,

Megosztom