Ingatlanjogi Tanácsadás

Tisztelt Ügyvéd Úr! 13 éve vásároltunk (két család, 4 fő) M. község külterületén ... hrsz.-on 1 hektáros, 36 aranykorona értékű mezőgazdasági művelésű földet, melyet a mai napig művelek. Értékesíteni szerettem volna, a község önkormányzatánál érdeklődött a vevő, mivel a település közvetlen környezetében van, hogy milyen lehetőségek vannak. Az önkormányzat tájékoztatója szerint a földet átminősítették közel 10-éve rétté. Volt-e joguk a tudtunk nélkül átminősíteni? Vásárláskor a föld ki lett méretve 5000nm-re, megállapodtunk, hogy mely terület kié, de sajnos nem lett bejegyeztetve a földhivatalnál a megosztás mert a szolgalmi utat kisajátították volna. A 31-es főútvonal és a Tápió patak között helyezkedik el. Szeretnénk átminősíteni zártkertté, vagy belterületé, és megosztani 5000nm. Kihez forduljak? Tisztelettel: M.-né


Tisztelt Ilona!

A földminősítés részletes szabályairól szóló 105/1999. (XII. 22.) FVM rendelet 4. §-a rendelkezik azon esetekről, amikor a helyszíni földminősítési eljárást, az osztályba sorozást végre kell hajtani.
Ugyanezen rendelet 20. §-a az ingatlan tulajdonosainak értesítéséről az alábbiak szerint rendelkezik: a járási hivatal, illetve a kormányhivatal a földminősítési eljárás időpontjáról nyolc nappal megelőzően írásban értesíti a tulajdonost. Ha a földminősítési eljárással érintett ingatlannak két tulajdonosa van, mindkettőt értesíteni kell. Ha az ingatlannak kettőnél több tulajdonosa van, a tulajdonosok a földminősítési eljárás időpontjáról a helyben szokásos módon is értesíthetők.
A termőföld végleges más célú hasznosítására vonatkozó szabályokat a termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. törvény 9. § - 13/A. §-ai, illetve 15. § - 15/A. §-ai tartalmazzák.

Tisztelettel,

Megosztom