Ingatlanjogi Tanácsadás

Tisztelt Ügyvéd Úr! Az élettársam ingatlana közel 6 éve áll végrehajtás alatt. Ez idáig csak a végrehajtói díjat vonták a fizetéséből (30%-át a munkabérének). Árverésre még nem került sor. Jogszerű az, hogy először a végrehajtó a saját díját igyekszik behajtani, miközben a 5.6 millió adósság (lakáshitelből származó) 16 millióra nőtt? Továbbá szeretném megkérdezni, ha házasságot kötnénk, és ezt követően egy ingatlant vásárolnánk, aminek én lennék a kizárólagos tulajdonosa, akkor azt az ingatlant bevonhatják a végrehajtásba? Örökli az adósságot a házastárs vagy a leszármazó? Válaszát előre is köszönöm!


Tisztelt Andrea!

1. A bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény értelmében a költségek és járulékok sorrendjére a Ptk. kielégítésre vonatkozó szabályait kell alapul venni, tehát először a felmerült költségeket, majd a kamatokat és végül a tőkekövetelés összegét kell a befolyt összegből rendezni.
2. Eltérő megállapodásuk hiányában a házastársak osztatlan közös tulajdona mindaz, amit az életközösség ideje alatt akár együttesen, akár külön-külön szereztek. Kivételt képeznek ez alól a házastársak különvagyonához tartozó vagyontárgyak, azaz a házasságkötéskor már meglévő, a házasság fennállása alatt öröklés jogcímén szerzett vagy ajándékba kapott, a személyes használatra szolgáló és szokásos mértékű, illetőleg mennyiségű, valamint a különvagyon értékén szerzett vagyontárgyak. A házasságkötést követően megszerzendő ingatlan tehát álláspontom szerint végrehajtás alá vonható.
3. Amennyiben az örökséget nem utasítják vissza, az adósságot is öröklik, figyelemmel arra, hogy az ember halálával hagyatéka mint egész száll át az örökösökre.

Tisztelettel,

Megosztom