Ingatlanjogi Tanácsadás

Tiszteletem! Tanácsot szeretnék kérni: a sors úgy hozta, a lakásunk árverezés alá került, már elég rég. Sikerült a bankkal egyezségre jutnom több év után (deviza hitel, megelőlegező kölcsön stb.), hogy közösen értékesíthetjük. Már az értékbecslésen is túl vagyunk. Azonban van egy apró aggodalmam, nem szeretném részletezni a dolgokat, de (részben jogosan) a társasház felé van egy tartozásunk (közös költség és gázdíj), azonban az anyagi körülményünk nem teszi lehetővé, hogy rendezzem. Nem jutott még el az az ügy végrehajtásig, de fogalmazzunk úgy, hogy az ingatlan teljesen bedőlt, ergo a bank szinte mindent visz. Az én 50%-omon van egy Diákhitel jelzálog (álláskereső vagyok igen rég óta, így jövedelmem csak az aktív korúak támogatása), a férjem nem rég talált állást hosszú idő után. Ezen felül nyilván a banki hitel, a megelőlegező kölcsön a második gyermekre, ami nem sikerült, és a mentőcsomag okán van végrehajtás alatt az ingatlan. Na most nyilván mindenkinek érdeke az értékesítés, és meg is értem, csak azt nem tudom ilyen esetben mi lesz a közös költség/gázdíj hátralékkal? Hiszen én egy fillért sem látok az ingatlan értékesítéséből, a jogosultak kifizetésére megy, és így sem valószínű, hogy elegendő lesz rá... Úgy hallottam, hogy az átírás - tulajdonos váltás feltétele a hátralék rendezése, de ezt nem tudom megtenni sehogy sem, hiszen nincs miből megoldanom, és kvázi egyetlen tulajdonunk ez az ingatlan, hitelt nyilván nem kaphatunk. Ha azért nem tudom értékesíteni, mert ez a tartozás fennáll, akkor kvázi ugyanúgy ördögi körbe kerülök, mint az elmúlt x évben, amikor a bank nem engedélyezte. Mit tehetek? Mit tudok tenni, hogy értékesíthessem az ingatlant, és valahogy megoldjam ezt a problémát? A vevőt nem szeretném átverni, nyilván tájékoztatom a helyzetről, de nem tudom, hogy azt megtehetem-e, hogy x összeggel olcsóbban adom az ingatlant, mondjuk a hátralék költségével, és valahogy ő pedig rendezi azt? Sajnos, nem vagyok tisztában a lehetőségekkel. Kérem, ha tud adjon tanácsot, mert nem szeretnék sem a Bankkal, sem a Vevővel, sem magunkkal kiszúrni. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!


Tisztelt Betti!

Természetesen a leendő vevőt mindenképpen tájékoztatnia kell a tartozásról, azonban a tulajdonjog átruházásának nem feltétele a közös költség és a gázdíj tartozás megfizetése mindaddig, amíg ez teherként nem jelenik meg az ingatlan tulajdoni lapján is.
Az egyik megoldás lehet az Ön által írtak, azonban a bank hozzájárulása is szükséges ahhoz, hogy az értékbecslésben megállapított érték alatti vételáron kerüljön értékesítésre az ingatlan.
A másik megoldás az lehetne, ha az értékbecslésben megállapított értékhez képest a tartozás összegével emelt vételáron találna vevőt az ingatlanra. Nem gondolom, hogy bármi kivetni valót találna a pénzintézet abban, ha az értékbecslésben megállapított ár ellenében, azonban azzal a feltétellel értékesítené az ingatlant, hogy a vételáron felül a közös költség/gázdíj tartozás megfizetésére is a vevő lenne köteles.

Tisztelettel,

Megosztom