Ingatlanjogi Tanácsadás

Tisztelt Ügyvéd Úr! Szerettünk volna egy külterületi telket megvásárolni (nem vagyunk földművesek, a terület mindössze 760 nm), ám a kifüggesztés ideje alatt elővásárlásra jogosult jelentkezett (ugyanazon a helyrajzi számon tulajdonostárs és földműves is egyben) és nyilatkozatot tett. Szerződéskötéskor a vételár 25 %-át foglalóként ügyvédi letétbe helyeztük. Ebben az esetben mikor jár vissza részünkre a foglaló? Már most, vagy csak a Földhivatal döntése után? Az elővásárlásra jogosult nem jelentkezett sem az eladónál, sem az ügyvédnél (levélben megkeresték). Valószínű nem szeretné a foglalót kifizetni, aminek összegét a szerződésben rögzítettük. Az elővásárlásra jogosultnak nem kötelessége felvenni az eladóval a kapcsolatot és a szerződésben foglaltaknak eleget tenni? Mivel a Földhivatalban azt a tájékoztatást kaptuk, hogy nincs sok esélyünk a terület megvásárlására, ezért szeretnénk új telket nézni és ezért visszakapni a foglalót. Előre is köszönöm válaszát!


Tisztelt Katalin!

Tekintettel arra, hogy a szerződés érvényességéhez a mezőgazdasági igazgatási szerv jóváhagyása szükséges, az elővásárlásra jogosult csak a jóváhagyást követően léphet az Önök, mint kívülálló vevők helyébe. Mivel a függő jogi helyzet a jóváhagyás megadásával szűnik meg, álláspontom szerint ekkor köteles az elővásárlásra jogosult is teljesíteni a foglalót az eladónak, aki pedig ekkor köteles azt visszaadni Önöknek.
Az elővásárlásra jogosult nem köteles jelentkezni sem az ügyvédnél, sem az eladónál. Elővásárlási jogát a jegyző előtt gyakorolhatja, aki a mezőgazdasági igazgatási szervnek vagy az eladónak küldi meg a szerződést, attól függően, hogy a szerződés érvényességéhez szükséges-e jóváhagyás vagy sem.

Tisztelettel,

Megosztom