Ingatlanjogi Tanácsadás

Tisztelt Ügyvéd Úr! 2012- ben vásároltunk egy balatoni ingatlant, ami a tulajdoni lapon gyümölcsösként szerepel. A közelmúltban szerettük volna értékesíteni az ingatlant, de sajnálattal tapasztaltuk, hogy a tulajdoni lapon még mindig a volt tulajdonosok neve szerepel és bejegyeztek rá egy nagy összegű végrehajtási jogot. Jeleztük az ügyvédnek, aki az adás-vételt bonyolította, hogy ezzel a problémával állunk szemben. Az ügyvéd elismerte a hibáját, majd vázolta a lehetőségeket, amelyek nem túl biztatóak. Szinte a beszélgetés elején felajánlotta, hogy hajlandó részünkre kártérítést fizetni, amelyet egy kicsit furcsállottam. A kártérítés összege 300.000 forint lenne. Kérdésem az lenne, hogy jogszerűen jár el az összeg felajánlásával az ügyvéd ebben az esetben vagy sem? Fontos még hozzátennem, hogy az ingatlant 2 millió forintért kívántuk értékesíteni, ami ezzel a „ problémával” valószínűleg meghiúsul. Tisztelettel: K. László


Tisztelt László!

Mint az élet minden területén, sajnos az ügyvédi hivatás gyakorlása során is előfordulhatnak hibák a legnagyobb igyekezet és odafigyelés ellenére is. Az Önök esetében az okiratszerkesztő elismerte felelősségét, és a jogvita békés úton történő lezárása érdekében kártérítést ajánlott fel. Véleményem szerint az ügyvéd eljárása jogszerű és az ügyvédi hivatás etikai szabályairól és elvárásairól szóló 5/2008. (XI. 27.) MÜK Szabályzattal módosított 8/1999. (III. 22.) MÜK Szabályzatnak is mindenben megfelelő volt.
Amennyiben a tényleges kár és a felajánlott kártérítés összege között ilyen nagy eltérés van, javaslom, hogy egy mindkét fél számára elfogadható kompromisszum érdekében próbálják meg közelíteni egymáshoz álláspontjaikat. Egyezség hiányában kárigényüket csak peres eljárás keretében érvényesíthetik az okiratszerkesztővel szemben, mely eljárásba minden bizonnyal beavatkozik majd az ügyvéd felelősségbiztosítója is. A perben Önöknek kell majd bizonyítaniuk az ügyvéd jogellenes magatartását, a kár összegszerűségét, illetve a kár és a jogellenes magatartás közötti okozati összefüggést is.

Tisztelettel,

Megosztom