Ingatlanjogi Tanácsadás

Tisztelt Ügyvéd Úr! Megkaptam válaszát, melyet köszönök szépen, de állítólag Szövetkezet már szerezhetett tulajdont, de én úgy gondolom, hogy részarány kiadás jogcímen csak magánszemély lehetne tulajdonos?


Tisztelt Manka!

Termőföldre vonatkozó jogügylet esetén a főszabály továbbra is az, hogy jogi személy föld tulajdonjogát nem szerezheti meg. Ez alól tesz kivételt a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvény 9. §, 11. § (2) bekezdése azzal, hogy az ott meghatározott feltételek fennállása esetén pl. a bevett egyház vagy annak belső egyházi jogi személye, illetve a jelzálog-hitelintézet részére mégis lehetővé teszi termőföld tulajdonjogának megszerzését.
Egyebekben egyetértek Önnel abban, hogy részarány földkiadás jogcímén csak magánszemély szerezhetett volna tulajdont. A részarány földkiadással ugyanis a mezőgazdasági szövetkezetek használatában lévő, korlátozott magántulajdonban álló arányrészek tulajdonosai részére kerültek kiadásra a részarányként nyilvántartott földek, pontosan megjelölt földrészlet formájában.

ELŐZMÉNY

Tisztelettel,

Megosztom