Ingatlanjogi Tanácsadás

Tisztelt Ügyvéd Úr! Férjemmel 25 éves házasok vagyunk. Ő úgy döntött egyedül jobb Neki. Munkahelyén talált magának egy "barátnőt". Menyem daganatos beteg. 2 pici gyermekük van. Ő rájuk vigyázok a fiaméknál, amíg a kezelések tartanak. A korai indulás és a lelki megrázkódtatás miatt Náluk vagyok. Ők is sokat segítenek Nekem. A házból csak ruhaneműt hoztam el. Elmondása szerint én elköltöztem, menjek oda, ahol eddig is voltam. A bejáraton zárcserét csinált, így be sem tudtam volna menni. Ha lejárnak a kezelések szeretnék hazamenni. A ház 1/2-et részét 7 éve megörökölte az elhunyt édesanyja révén, a másik 1/2-ed részt megvettük a sógornőméktől. A hitel az én nevemen van, ő adóstárs és ingatlan (fedezet) kötelezett. A tulajdoni lapon (nem tudjuk miért) csak a férjem szerepel 1/1-es tulajdonosként. Ezt a hitelt ez idáig közösen fizettük. Házfelújításra vettünk fel még 2.000.000 Ft-ot, ami szintén az én nevemen van. Ez hamarosan lejár és szintén közösen fizetjük. Kérdéseim a következők lennének: - Kizárhat-e a lakásból így 25 év házasság után, hogy az állandó bejelentett lakcímem oda szól és válási papír sincsen? - Válás esetén mi illet meg a lakásból? Köszönettel: M. Zsuzsanna


Tisztelt Zsuzsanna!

Az ingatlanból Önt megillető rész pontos kiszámítása nem lehetséges a jelen honlap keretein belül, a számítás módja azonban a következő: a sógornőjétől közösen megvásárolt 1/2 tulajdoni hányad jelenlegi forgalmi értékéből ki kell vonni az aktuális hiteltartozást, majd az így kapott különbséget el kell osztani kettővel; ez az ingatlanból Önre jutó rész. Az így kapott értéket korrigálni kell viszont a másik 1/2 tulajdoni hányadon is végzett felújítási munkálatok összegével is, az a rész ugyanis a férje külön vagyona, melyet közös hitelből újítottak fel.
A férje nem zárhatja ki Önt a lakásból. Amennyiben ezt mégis megtette használati díjat és lakáshasználati jog ellenértéket köteles fizetni Önnek. Tekintettel azonban arra, hogy a fenti kérdéskörök már a minden bizonnyal meginduló peres eljárás részét is képezik majd, annak részleteit bővebben jogi képviselőjével egyeztesse. Javaslom tehát, hogy minél előbb forduljon ügyvédhez!

Tisztelettel,

Megosztom