Ingatlanjogi Tanácsadás

Tisztelt Ügyvéd úr! A tanácsát szeretném kérni. 2013-ban meghalt az édesapám akinek a tulajdonában volt a családi ház 3/4-ed része, ebből a 3/8-ad részét örökölte az öcsém a másik 3/8-ad részét pedig én. A ház 1/4-ed része akkor a nagymamámé volt (ő lakta is azt a részt), aki idén márciusban hunyt el. Ezt az 1/4-ed részt a nagynéném örökölte a végrendelet alapján . A nyár folyamán egyszer felhívott, hogy szeretné, ha kifizetnénk a részét, és 2 millió ft lenne az igénye. Amit egyébként a testvérem és én is sokallunk. A testvérem és az én állandó lakcímem is a családi ház címén van, de már életvitelszerűen nem lakunk ott, hanem csak az édesanyánk (neki özvegyi joga van a 3/4 rész felett). Nagynéném pedig már legalább 40 éve nem lakik ott, a házon semmilyen felújítást, korszerűsítést nem ő végzett, hanem a szüleim (ezekről a számlák mind megvannak). Sem a testvérem, sem én nem vagyunk olyan anyagi helyzetben, hogy megvegyük a nagynéném tulajdonrészét. Születése óta egyedül nevelem gyermekem (13 éves). A bruttó bérem 130 000 ft, és ehhez jön a családi pótlék: nettó 13 700 Ft. Semmilyen vagyontárgyam, megtakarításom nincs, hiteltartozásom sem, és nem is szeretnék hitelt felvenni azért, hogy a tulajdonrészt megvásároljam. Tehát, ha akarnám sem tudnám kifizetni őt. Kaptam egy hivatalos levelet a nagynénémtől, hogy hasznosítani szeretné tulajdonrészét, vásároljam meg a becsült 2 500 000 Ft helyett, az ő által felajánlott 2 000 000 Ft-ért. Ha az általa megadott időpontig nem kap választ (ez 2 hét), akkor elindítja a közös tulajdon megszüntetését, és visszamenőleg a tulajdonrésze után havi 40 000 Ft-ot fog követelni és a keletkező többletköltség megfizetését is. Ugyanilyen levelet kapott az öcsém is. A kérdésem az lenne, hogy mit lehetne neki válaszolni? Mi fog történni, ha bíróságra viszi az ügyet (ha nem fizetünk, biztosan nem hagyja annyiban a dolgot)? Köszönöm előre is a segítséget! T. Zsófi


Tisztelt Zsófi!

Bár Önök a 3/4 tulajdoni hányad tulajdonosai a testvérével, azonban annak használatára az özvegyi joga alapján édesanyjuk jogosult, aki a levele szerint él is ezen jogával. A másik 1/4 tulajdoni hányad használatára a nagynénje jogosult.
A nagynéni ugyan megindíthatja a közös tulajdoni megszüntetése iránti pert, azonban többlethasználati díj iránti igényét a testvérével és Önnel szemben nem érvényesítheti. A használati díj iránti igényt legfeljebb az édesanyjukkal szemben érvényesíthetné, de vele szemben is csak akkor és onnantól, amennyiben és amikortól az édesanyja elzárta őt az 1/4 tulajdoni hányada használatától. Ha ilyen nem történt, és az édesanyja biztosítja a tulajdonostárs számára a tulajdoni hányadának megfelelő mértékű használatot/hasznosítást, akkor használati díj nem jár neki.
A használati díj mértéke egyébként általában megegyezik az ingatlan piaci bérleti díjával, ami szakértői kérdés. A tulajdonostárs által az 1/4 tulajdoni hányada alapján igényelt 40.000,- Ft összegű használati díj tehát azt feltételezi, hogy a teljes ingatlant 160.000,- Ft-ért lehetne bérbe adni.
Amennyiben Önök nem váltják meg a nagynénjük tulajdoni hányadát, és a nagynéni sem hajlandó az Önök tulajdoni részének megváltására, a bíróság végső soron elrendelheti az ingatlan árverési úton történő értékesítését, illetve – amennyiben ennek feltételei fennállnak – a közös tulajdon társasházzá alakítás útján történő megszüntetését.

Tisztelettel,

Megosztom