Ingatlanjogi Tanácsadás

Tisztelt Ügyvéd Úr! Kérdéssel szeretnék Önhöz fordulni. 2011-ben az unokanővéremtől átvettem névre szólóan egy lakóházat részletfizetéssel, melynek havi törlesztése 2016 áprilisában telik le. Én nem dolgozom, így a párom fizetéséből utaljuk át a havi törlesztéseket. Ezzel kapcsolatban szeretném kérdezni, hogy ha letelik a törlesztés a párom mennyibe részesül a lakóházból mivel megegyezés szerint az én nevem szerepel a dokumentumokban, vagyis a tulajdoni lapon. Előre is köszönöm a válaszát Üdvözlettel, Sz-né Gyöngyi


Tisztelt Szabóné!

Sajnos nem írta meg, hogy a „párja” alatt házastársat vagy élettársat ért. Amennyiben házasságban élnek, akkor az ingatlan házastársi közös vagyonnak minősül, tehát függetlenül az ingatan-nyilvántartási bejegyzéstől az ingatlan fele része a férjét illeti meg.
Élettársi közös vagyon esetén eltérőek a szabályok. Az élettársat a vagyonszaporulatból a szerzésben való közreműködése arányában, elsősorban természetben illeti meg részesedés. A háztartásban, a gyermeknevelésben, valamint a másik élettárs vállalkozásában végzett munka is a szerzésben való közreműködésnek minősül. Ha a szerzésben való közreműködés aránya nem állapítható meg, azt egyenlőnek kell tekinteni, kivéve, ha ez bármelyik élettársra nézve méltánytalan vagyoni hátrányt jelentene.

Tisztelettel,

Megosztom