Ingatlanjogi Tanácsadás

Tisztelt Ügyvéd Úr! A családi házam egy helyrajzi számon van önkormányzat tulajdonába levő házrésszel. Pontosabban a ház egybe van építve és ebből az önkormányzatnak 1 szoba, konyha, ami az Ő tulajdonába van. Helyrajzilag 20/40 önkormányzat tulajdona és az én területem is 20/40 ami 2 szobás teljes összkomfortos lakás teljesen közművesített a terület. Elővásárlási jogom van. Ez a jog milyen lehetőséget biztosít, ha egyelőre még nem tudom megvenni a házrészt. Öt éve nem lakják és így az én házam állagát is negatívan befolyásolja. Az Önkormányzat belső területe elhanyagolt. Az utcai területrészt én tartom karba, hogy a házam utcai része ne legyen gazos. Választ előre is köszönöm. Tisztelettel Nagy Zoltán


Tisztelt Zoltán!

Az elővásárlási jog alapján ha a tulajdonos harmadik személytől olyan vételi ajánlatot kap, amelyet el kíván fogadni, az ajánlat elfogadása előtt köteles az ajánlatot teljes terjedelemben közölni az elővásárlásra jogosulttal. Nem terheli e kötelezettség a tulajdonost, ha annak teljesítése a jogosult tartózkodási helye vagy más körülmény miatt rendkívüli nehézséggel vagy számottevő késedelemmel járna.
Az ajánlat közlése a tulajdonos által tett eladási ajánlatnak minősül. Ha az elővásárlása jogosult az ajánlati kötöttség ideje alatt nem tesz elfogadó nyilatkozatot, a tulajdonos a dolgot az ajánlatot tevő harmadik személy ajánlatának megfelelően vagy annál az eladó számára kedvezőbb feltételek mellett eladhatja. Ha az elővásárlásra jogosult a tulajdonoshoz intézett nyilatkozatában az ajánlatot elfogadja, a szerződés közöttük jön létre [a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 6:222. §].
Az elővásárlási jogával tehát csak akkor élhet, ha az önkormányzat el kívánja adni az ingatlanrészt. Ennek hiányában is fennáll azonban a lehetősége annak, hogy akár szerződéssel, akár bírósági per útján kérje az ingatlanon fennálló közös tulajdon megszüntetését. Ez történhet akár az ingatlan társasházzá nyilvánítása útján, akár úgy hogy megváltja az önkormányzat tulajdoni hányadát.

Tisztelettel,

Megosztom