Ingatlanjogi Tanácsadás

Egy 3 lakásos (3 tulajdonos) osztatlan közös tulajdonú ingatlan egyik tulajdonosa voltam. Két lakásban a vízellátásra mellékvízmérők vannak felszerelve, és ennek alapján fizetjük a víz és a szennyvízcsatorna díját. A harmadik lakás tulajdonosa pedig a főmérő és a mellékmérők közti különbözetet fizeti. Erről van megállapodásunk, és a közműszolgáltatók is eszerint számláznak. De a harmadik lakás tulajdonosa semmit sem fizet. A Csatornázási Művek felszólított minket, hogy a harmadik tulajdonos által nem fizetett díjakat a tulajdoni arányok alapján fizessük be, különben bírósági úton érvényesíti azt. Kérdésem, ha a bíróság ezt megítéli, akár egyben ebben a perben, vagy külön perben köteleztethetjük-e a nem fizető tulajdonost, hogy ezt számunkra fizesse meg. A másik kérdésem az, mivel közben eladtam az ingatlan részemet, perelhető vagyok-e egyáltalán, és mi van akkor ha a bíróságra már akkor benyújtották a keresetet, mikor még az én tulajdonom volt, csak erről még nem kaptam értesítést? Az ingatlant egy hónapja adtam el, és a bíróság azóta sem keresett meg. Én az ingatlanrészt per- és tehermentesként adtam el, mivel semmilyen tartozást nem halmoztam fel, és perről sincs tudomásom. Lehet, hogy csak fenyegetőznek,és a tényleges adóstól hajtják be. Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm. Tisztelettel: Alajos


Tisztelt Alajos!

Pervesztesség esetén külön perben kötelezhetik a nem fizető tulajdonost, hogy fizesse meg az Önök által helyette már megfizetett vízdíjat. A perlésre tehát azt követően kerülhet sor, miután már kifizették helyette a tartozást.
Ha időközben eladta az ingatlanát, akkor Önt nem perelhetik, illetve ha a per még a tulajdon átruházását megelőzően indult, az új tulajdonost is perbe kell vonni. Amennyiben viszont az új tulajdonost köteleznék fizetésre, ő követelheti Öntől, hogy fizesse meg az ő tulajdonszerzése előtt már fennállott teher alapján általa megfizetett összeget, hiszen szavatosságot vállalt az ingatlan per-, teher és igénymentességéért.

Tisztelettel,

Megosztom