Ingatlanjogi Tanácsadás

Tisztelt Tanácsadó! A szomszédomban lévő házas telek évek óta nem használt, lakatlan, elhanyagolt. Növények elburjánzottak, kerítésen átnőnek, házamra ránőnek, rágcsálók elszaporodtak. A tulajdoni lapján szerepel egy tulajdonos, egy banki jelzálogjog, ehhez kapcsolódóan elidegenítési és terhelési tilalom, végrehajtási jog a bank jogosultságával és egy árverési kitűzés egy évvel ezelőttre egy szolgáltató zrt. jogosultságával. Kérdésem: ha fel akarok szólítani valakit a telek rendbetételére, kinek kell írnom? A tulajdonosnak, a banknak vagy a szolgáltató zrt-nek? És amennyiben a felszólított nem tesz eleget a felszólításnak (mennyi időt kell várnom?), akkor a kerítésem mellett rendet csinálhatok az ő oldalán? előre is köszönöm a választ


Tisztelt János!

A tulajdonos ellen indított eltiltási keresettel kérheti a bíróságtól a jogellenes behatás megszüntetését. A peres eljárás minden bizonnyal hosszú ideig elhúzódna, a folyamatban lévő árverés miatt ugyanis újabb alperes perbe vonása és a korábbi alperes perből történő elbocsátás is szükségessé válhat.
A tulajdonos azonban, ilyen minőségében a birtokvédelem szabályai szerint önhatalommal is kizárhat, vagy elháríthat minden olyan jogellenes beavatkozást vagy behatást, amely tulajdonjogának gyakorlását akadályozza, korlátozza vagy lehetetlenné teszi. Az önhatalom a birtoksértés elhárítására szolgál, feltétele azonban, hogy ne lépje túl a birtok megvédéséhez szükséges mértéket - arányos legyen -, és ne okozzon nagyobb kárt, mint aminek elhárítására szolgál. A jogos önhatalom akkor alkalmazható, ha más birtokvédelmi eszközök időigényessége meghiúsítaná a birtokvédelmet.

Tisztelettel,

Megosztom