Ingatlanjogi Tanácsadás

Tisztelt Ügyvéd Úr! Szomszédunk az ikerházán váratlanul 4 db tetőablakot nyitott, melyek a mi ingatlanunk belső udvarára néznek. Mi az ablakok beépítése előtt 1-2 héttel fejeztük be az udvar teljes felújítását, ami így csak jelentős pénz kidobás lett, hisz rendeltetésszerűen használni már nem tudjuk! Magánéletünk teljesen intimitását vesztette! Mikor szóvá tettük azt a választ kaptuk, hogy csak így tudták eladni az ikerházuk egyik részét. Ezt a helyzetet mi úgy tudnánk megszüntetni, ha a meglévő melléképületünket meghosszabbítanánk és megemelnék rajta a tetőt, de ez a felújított udvarunk rombolásával és újabb jelentős költséggel járna számunkra, miközben nagyobb melléképületre nekünk szükségünk nem is lenne! Ügyvéd úr szerint mit tehetünk? Érdemes-e kártalanítási pert indítanunk, vagy ez is csak egy újabb, jelentős pénzkidobás lenne számunkra?! Válaszát előre is köszönöm! Horváthné


Tisztelt Ágnes!

A szomszédjogi szabály az építkezés során az építkező tulajdonossal szemben azt a követelményt támasztja, hogy az ingatlana beépítési módjának megválasztásánál, az épület helyének kijelölésénél, illetve az építkezés módjánál ne csak saját érdekéből induljon ki, hanem legyen figyelemmel a szomszédai érdekeire, vagyis a szomszédos ingatlan adottságaihoz igazodó olyan építési módozatot válasszon, amely elkerülhetetlen hátrányokat meghaladó kárt nem okoz. Követelmény tehát, hogy az építkező tulajdonos legyen figyelemmel a szomszédos épületre, kerüljön minden olyan méretű épületelemet, amely indokolatlanul magasítja a házat, illetve az építkezés módjai közötti választási lehetőségeket mérlegelve a szomszédra is kedvezőbbet válassza, a szomszéd érdekeinek szem előtt tartásával a lehetőség szerinti legnagyobb kímélettel járjon el. A szokásos, az építkezéssel együtt járó helyzet, akár egy tetőablak nyitása nem tartozik minden esetben a szükségtelen zavarás fogalmi körébe; a törvény ugyanis a másokat zavaró tevékenységet nem feltétlenül tiltja, hanem csak akkor, ha a zavarás az elkerülhetetlenül szükséges mértéket meghaladja, vagyis szükségtelenül történik. Az építkező tulajdonos felelősségét tehát nem önmagában a szomszédnak okozott hátrány ténye alapozza meg, ugyanis minden tulajdonos érdeke, hogy az ingatlanát minél teljesebben hasznosítsa, hanem az a magatartás, ha az építkezést saját lényeges érdekeinek sérelme nélkül úgyis megvalósíthatta volna, hogy ezáltal a szomszédos ingatlan tulajdonosát nem, vagy kisebb mértékben károsítja.
Annak megítélése, hogy az Önök esetében a zavarás mértéke meghaladta-e a szükséges mértéket, szakértői kompetenciába tartozik.

Tisztelettel,

Megosztom