Ingatlanjogi Tanácsadás

Tisztelt Ügyvéd Úr! Tavaly vásároltunk egy sorházi ingatlant, ami egy négylakásos ház egyik belső háza. Mindegyik ház és a hozzá kapcsolódó telek külön helyrajzi számon szerepel. Mindenki lekerítette úgy a saját részét, hogy a mi kertünk csak a házunkon keresztül megközelíthető, tehát nincs semmilyen közúti összeköttetés. Gond még az is, hogy a csatorna átemelője és aknája is hátul van a kertben, tehát baj esetén a vízmű nem tudja megközelíteni autóval, ha szivattyúzni kell, a szennyvíz csövet csak a házon keresztül tudják átvinni és a kiszivattyúzót szennyvizet is csak a kertben tudják elengedni ( erre néhány hete volt is példa). Úgy olvastam, hogy szolgalmi jog alapján kötelesek lennének a szomszédok biztosítani az átjárást (autóval is) , amire lenne is hely hátul,de ettől elzárkóznak. Az önkormányzathoz fordultam segítségért, de ők sem tudnak hatni a telek szomszédokra. Mitévő legyek? Válaszát köszönve, László


Tisztelt László!

A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 5:160. §-a szerint telki szolgalom alapján az ingatlan mindenkori birtokosa átjárás, vízellátás, vízelvezetés, pince létesítése, vezetékoszlopok elhelyezése, épület megtámasztása céljára vagy az ingatlan mindenkori birtokosa számára előnyös más hasonló célra más ingatlanát meghatározott terjedelemben használhatja, vagy követelheti, hogy a másik ingatlan birtokosa a jogosultságából egyébként folyó valamely magatartástól tartózkodjék.
A sorház egy telekre épült egy vagy több önálló rendeltetési egységet – az Ön esetében lakásokat – foglal magába. Telki szolgalom tehát azért nem jegyezhető be, mert hiányzik a másik ingatlan.
Feltételezve, hogy nincs a sorháznak szervezeti-működési szabályzata, a Ptk. közös tulajdonra vonatkozó rendelkezései alkalmazandóak, azaz a tulajdonostársak mindegyike jogosult a dolog birtoklására és használatára; e jogot azonban egyik tulajdonostárs sem gyakorolhatja a többiek jogainak és a dologhoz fűződő lényeges jogi érdekeinek sérelmére [Ptk. 5:74. §]. A sérelmet szenvedett tulajdonostárs bírósághoz fordulhat.

Tisztelettel,

Megosztom