Ingatlanjogi Tanácsadás

Tisztelt Szakértők! Nagymamám szülei tulajdonoltak egy telket, amit haláluk után gyerekeik, nagymamám és testvére örökölt! Nagyszüleim építkeztek a telekre 1970-ben . A testvért (1/4-rész tulajdonost) ki is fizették, aki el is költözött. Az adásvételt azonban nem papírozták le és nem is vezették át telekkönyvben. Így 1970 óta 1/4-rész tulajdonosa. de nem lakik ott! 2000-ben történt egy ajándékozás, ahol édesapám az nagyapámtól örökölt részt elajándékozta nagymamámnak! Ezt az 1/4-részt tulajdonló testvér aláírta, így tud a részéről. Most 15év után szeretné nagymamám elbirtokolni tőle, mivel 1970 óta nem nézett az ingatlan felé, nem viselt semmilen költséget! Használati megállapodás nincs, így mindennek az 1/4-e az övé elméletileg (telek, ház)! Lehetséges az elbirtoklás? Az eljárás alatt figyelembe lehet venni, hogy azóta több százezres költséget (felújítás, fűkaszálás, helyi adók) mind a nagymamám fizette, ez követelhető tőle esetlegesen amennyiben nem hagyja jóvá az elbirtoklást? Ezek a költségek visszafelé is elsülhetnek, hogy Ő követelheti közel 45 évre az 1/4 része után a használati díjat? Egy elbirtoklástól függetlenül, egyébként odaállhatunk az 1/4 tulajdonoshoz, hogy fizesse ki Nagymamának az eddig elmaradt számlán lévő költségeket? Ezt peres úton is behajthatjuk? Csak az előző 15 év távlatában is 6-700eFt-ra rúgnak ezek a költségek! Elméletileg minden költség 1/4része őt terhelné, mivel nincs használati megállapodás! Köszönöm válaszukat előre is!


Tisztelt Miklós!

A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 5:44. §-a szerint elbirtoklás útján megszerzi a dolog tulajdonjogát, aki a dolgot ingatlan esetén tizenöt, ingó dolog esetén tíz éven át sajátjaként szakadatlanul birtokolja. Az elbirtoklásra vonatkozó általános szabályok szerint birtokolható el a dolog tulajdoni hányada is. Írásbeli szerződés hiányában a jogcímes elbirtoklás sajnos nem alkalmazható [Ptk. 5:45].
Álláspontom szerint, amennyiben a tulajdonostársa nem akadályozta meg az Ön tulajdoni hányadának használatát, nem követelhető használati díj.
A költségek az elbirtoklással együtt nem követelhetőek, ez a kettő álláspontom szerint kizárja egymást, ugyanis vagy sajátomként birtokolok valamit, vagy sem. Amennyiben a költségek érvényesítése mellett döntenének, ne feledkezzenek meg arról sem, hogy a követelések öt év alatt elévülnek [Ptk. 6:22. § (1) bekezdés].

Tisztelettel,

Megosztom