Ingatlanjogi Tanácsadás

Tisztelt ügyvéd úr! Véleményét szeretném kérni a következő ügyben: az önkormányzat értékesíteni szerette volna zártkertjeit és szerződést kötött egy magánszeméllyel. A kifüggesztés után én éltem elővásárlási jogommal, és beadtam az elfogadó jognyilatkozatomat. Az eljárást a Megyei Földhivatal megszüntette, mivel nem jóváhagyás köteles. A Járási földhivatalhoz került, aki az eredeti szerződő felet jegyezte be, ugyanis neki jóváhagyási joga nincs. Jogosan tette-e ezt, ha igen, akkor mi értelme van a kifüggesztésnek? Köszönettel várom válaszát. Tisztelettel: S. Csaba


Tisztelt Csaba!

Amennyiben az elővásárlási jogát a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvény 21. §-ában meghatározottak szerint gyakorolta, tehát az ott írt nyilatkozatokat megtette, csatolta az elővásárlási jogosultságát bizonyító okiratokat is, és a vevő nem volt Önt megelőző sorban elővásárlásra jogosult, a szerződés az eladó és Ön között jött létre. A földhivatalnak tehát – amennyiben Ön a törvény szerint jogosult termőföld tulajdonjogának megszerzésére - az Ön tulajdonjogát kellett volna bejegyeznie. Javaslom, hogy fellebbezze meg a tulajdonjogot bejegyző határozatot. Ha esetleg az ingatlanügyi hatóság a határozatot Önnek nem kézbesítette volna, legkésőbb a bejegyzéstől számított egy éven belül kérheti a határozat kézbesítését [az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény 55. § (2) bekezdés].
Megjegyzem azonban, hogy a zártkert elnevezés miatt önmagában még nem tartozik a Földtörvény hatálya alá az ingatlan, ehhez az is szükséges, hogy az ingatlan művelési ága is termőföld legyen.

Tisztelettel,

Megosztom