Ingatlanjogi Tanácsadás

Tiszteletem Ügyvéd Úr! Kérdésem vízóra elötti csőtöréssel kapcsolatos. Tavaly karácsonykor csőtörés volt a vízóra elötti csővezetéken. Meg is javították. Januárban elkezdett süllyedni a ház sarka, repedések a falon, ablak alatt, ki lehet látni az utcára, még az úttest is megsüllyedt, ez miatt. Utcafrontra épült ház. Kárbejelentéssel fordultam a Víz Kft felé, elismerték a felelősséget. Telefonon megkértek, hogy keressek cégeket akik helyreéllítják a házat. Kettő közül én az olcsóbbat küldem nekik el. Folyik a levelezgetés. Mai levelükben azt javasolják, hogy én vegyem fel az ő biztosítójukkal a kapcsolatot, a panasz megszüntetése érdekében. Az ismerőseim lebeszélnek erről, mert én a Víz Kft-vel állok szerződésben, és nem az ő biztosítójukkal. Az idő múlásával minden nő. A ház is kezd balesetveszélyessé válni, a kifelé dőlő falak miatt, a tető is omlik. A cégek már nem biztos, hogy vállalják annyiért. Kérdéseim közül csak a legfontosabbakat teszem fel. Hogyan tudom a helyreállítást megsürgetni? Ki köteles helyreállítani a házat? Ki viseli ennek költségeit? Ha baleset történik az omladozó ház miatt, ki a felelős? Egy 84 mama aki nem tud kimozdulni a lakásból, képtelen megoldani ezt a helyzetet, családja sem tud neki jogi dolgokban tanácsot adni. Kérem segítsen, ha tud. Előre is köszönöm.


Tisztelt Éva!

Az ismerőseinek igaza van abban, hogy Ön nincs jogviszonyban a károkozó biztosítójával, azonban ez nem zárja ki, hogy kárbejelentéssel forduljon a biztosító felé. Önmagában a biztosító felé történő kárbejelentés nem jelent joglemondást a károkozó irányába, tehát ha a biztosító elutasítja igényét, még mindig érvényesítheti azt közvetlenül a károkozóval szemben.
Az Ön kötelezettsége, hogy az ingatlan további károsodását megelőzze, a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 6:525. § alapján ugyanis a károsultat kármegelőzési, kárelhárítási és kárenyhítési kötelezettség terheli. Ezen kötelezettségek felróható megszegése miatt keletkezett kárt a károkozó nem köteles megtéríteni. Egyebekben az okozott kárt maga a károkozó, vagy helyette a biztosító köteles viselni.
Az épület egyes részeinek lehullásával vagy az épület hiányosságai révén másnak okozott kárért az épület tulajdonosa felelős, kivéve, ha bizonyítja, hogy az építkezésre és karbantartásra vonatkozó szabályokat nem sértették meg, és az építkezés vagy karbantartás során a károk megelőzése érdekében nem járt el felróhatóan.
Annak érdekében, hogy a kár elhárítása minél előbb elkezdődhessen, javaslom, hogy haladéktalanul tegye meg a károkozó által szükségesnek tartott kárbejelentést a biztosító felé, hivatkozva azon tényre is, hogy a károkozó elismerte a felelősségét!

Tisztelettel,

Megosztom