Ingatlanjogi Tanácsadás

Tisztelt Cím! 2 éve elhunyt a párom édesapja, akinek volt egy lakása. A lakást egy alapítványra hagyta végrendeletében. A páromnak 50%-os kötelesrészt ítéltek meg. Elvileg a tulajdonos most az alapítvány és párom lesz 1/2 1/2 arányban. Kérdéseim a következők lennének: 1. az ingatlan 2 éve üresen áll, a közüzemi és egyéb számlák nincsenek fizetve.Amint megtörténik az ügy lezárása a számlákat is fele fele arányban kéne fizetni. Az alapítvány folyamatosan azt hangoztatja, hogy neki ilyenekre nem lesz pénze, akkor innentől mi fizetjük a számlákat? Ha az alapítvány nem hajlandó fizetni, mit tudunk csinálni, hogy ne csak nekünk kelljen? 2. A végrendelet szerint az alapítvány az örökös,nekik kell a temetést is kifizetni. Most ők tőlünk kérik a temetés felének kifizetését mert a lakás felét mi kaptuk. Ez jogos? Nem az egészet nekik kell fizetni, hisz a végrendeletben ez van? 3. A tulajdonrészemet hogy tudom magamról ingyenesen elajándékozni, eladni bármit, hogy nekem ne legyenek ilyen költéségeim (rezsi...) Előre is köszönöm válaszukat!


Tisztelt Gábor!

1. A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 5:75. §- a szerint a dolog hasznai a tulajdonostársakat tulajdoni hányaduk arányában illetik meg; ilyen arányban terhelik őket a dologgal kapcsolatos kiadások, a közös tulajdoni viszonyból eredő kötelezettségek, és ugyanilyen arányban viselik a dologban beállott kárt is. A 7:1. § szerint az ember halálával hagyatéka mint egész száll az örökösre. Az alapítvány tehát az örökhagyó halálának napjától köteles viselni a tulajdoni hányadával arányos költségeket. Amennyiben az alapítványra jutó költségeket is Önök fizették meg, azok megtérítése iránt, egy millió forintot el nem érő követelés esetén fizetési meghagyásos eljárást, azt meghaladó követelés esetén pedig peres eljárást indíthatnak az alapítvány ellen.
2. A hagyatékból először a hagyatéki tartozásokat kell kielégíteni. Ilyen hagyatéki tartozás az örökhagyó illő eltemetésének költségei is. A kötelesrész alapja a hagyaték tiszta értéke, azaz ami a hagyatéki tartozások kielégítése után fennmaradt [Ptk. 7:80. §, 7:94. § 1) bekezdés a) pont]. Nem kell tehát megfizetni a temetési költségek arányos részét, kivéve, ha azokat a hagyaték tiszta értékének megállapításakor nem vették figyelembe.
3. A tulajdoni hányadát el is adhatja, és el is ajándékozhatja. A költségek addig terhelik, ameddig tulajdonos.

Tisztelettel,

Megosztom