Ingatlanjogi Tanácsadás

Tisztelt Ügyvéd Úr! Szeretném a tanácsát kérni. Édesapámék hárman vannak testvérek, közös tulajdonba van egy ingatlan. Az édesapámtól és az egyik testvérétől megveszem a részüket. Az idősebb nővére viszont nem adja el, amíg él addig ezzel nincs is semmi baj. Külföldön él,kettős állampolgár évente egyszer jön haza 5 hétre. Gyermeke, férje nincs. Az anyukája még él, de korukat tekintve nem fogja túlélni a mamámat. Megegyeztünk, hogy a rezsi és a felújítási költségeket én fizetem a férjemmel. Felmerült az eltartási szerződés, de mivel külföldön él, így nem biztos h ez működhet. A végrendeletre is gondoltunk, de nem tudjuk h a testvérnek is van e köteles rész. A halál eseti ajándékozást úgy értelmeztük hogy ránk nem vonatkozik mert tényleges örökös vagyok, mivel nincs gyermeke. A kérdés az lenne, hogy így milyen szerződést érdemes kötni, hogy nagynéném majdani halála esetén mi kapjuk a részét, és ne kelljen az unokatestvérekkel osztozkodni? Illetve a testvéreit még egyszer kifizetni? Válaszát előre is köszönöm! Anita


Tisztelt Anita!

Halál esetére szóló ajándékozási szerződés törvényes örökössel is köthető. A Ptk. 7:53. §-a szerint ha az ajándékozás azzal a feltétellel történt, hogy a megajándékozott az ajándékozót túléli, a szerződésre az ajándékozás szabályait azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy a szerződés alaki követelményeire az öröklési szerződés alaki követelményei irányadók. Halál esetére szóló ajándékozás olyan juttatásra nézve érvényes, amely végrendelet esetén dologi hagyománynak minősülne. A halál esetére szóló ajándékozás a szerződéses végintézkedés viszonylag ritkábban alkalmazott formája. Az ilyen ajándék nem osztozik a hagyatéki terhek többségének viselésében, kivétel a kötelesrész, amelyért a megajándékozott felel.
A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 7:75 §-a szerint kötelesrész illeti meg az örökhagyó leszármazóját, házastársát és szülőjét, ha az öröklés megnyílásakor az örökhagyó törvényes örököse vagy végintézkedés hiányában az lenne. A testvért tehát nem illeti meg kötelesrész.

Tisztelettel,

Megosztom