Ingatlanjogi Tanácsadás

T. Ügyvéd Úr! Nagyon örültem, hogy megtaláltam az Ön oldalát, ahol ingyenesen kérhetek tanácsot. Új párommal élek, az ő ingatlanában. Az ingatlan igen rossz állapotú volt, amikor megismerkedtünk. Felujitottuk, az anyagiak nagyobb részét ő tette bele, de azért én is beszálltam valamennyivel, ill. a berendezést én vásároltam, és hoztam, és egy személygépkocsit is hoztam a kapcsolatba. Már itt élek több mint egy éve...ami javaim bejönnek, munkából, stb. természetesen az is ebbe az otthonba kerül...a munkámról ne is beszélve. Ezért ő ajánlatára, rám szeretné iratni a fél házat, ugy hogy mindketten a másik halála esetén a másik felére haszonélvezők lehetnénk. Azt szeretném megkérdezni, hogy célszerü ezt megtenni, gondolok arra, hogy ajándékozás, stb...nem tudom milyen lehetőségek vannak, hogy minél olcsóbban usszuk meg az ügyletet. Összeházasodva nem vagyunk...nem tudom ennek van-e jelentősége. Ez volt az egyik. A másik még ide tartozó rész, hogy neki van néhány hektár föld tulajdona, van-e arra lehetőség, hogy arra is irasson rám haszonélvezetet, ha esetleg vele történne vmi, tehát gondolok itt olyasmire, hogy amig én élek használhatom, kiadhatom, tulajdonképpen a belőle származó hasznot élvezhetem. Neki egy kiskorú gyermeke van egyébként, aki majd ezeket örökölni fogja..gondolom. Köszönöm a válaszát, és a lehetőséget, hogy kérdezhettem. Tisztelettel: K. Erzsébet


Tisztelt Zsóka!

Igen, van jelentősége annak, hogy nincsenek összeházasodva, a házastársak közötti jogügyletek ugyanis mentesek mind a visszterhes, mind pedig az ajándékozási illeték alól. A fentiek mellett a házastárs örökös is.
Azt javaslom, hogy az ingatlan(ok) tulajdonjogának átruházása alkalmával létesítsenek haszonélvezeti jogot a másik tulajdoni hányada terhére. Az Ön által előadottak alapján a megkötendő jogügylet visszterhes lesz. A fizetendő illeték összege tehát az ingatlan(ok) forgalmi értékének 4%-a. Egyébként a lakástulajdon és a lakástulajdonhoz kapcsolódó vagyoni értékű jog ingyenes szerzése esetén az ajándékozási illeték mértéke 9%, egyéb ingatlan esetében pedig 18% lenne. A honlapon található illeték kalkulátorral kiszámíthatja a várhatóan fizetendő illeték összegét.

Tisztelettel,

Megosztom