Ingatlanjogi Tanácsadás

Tisztelt Címzett! K. Ákosné vagyok és kérdésem lenne egy öröklési ügyben. Egy szülői ház 10/18 részével rendelkezem, 2/18 rész a Nővéremé - melyet visszaörökölt ági ágon Öcsém halála után - az örökölt részét én megvásároltam. A fennmaradó 6/18-ad rész az Öcsém halála után az özvegyé, mivel Édesapám engedélye alapján a tetőteret beépítették. A kérdésem az lenne,hogy az udvar részből mennyi a része? ugyanis a szülői házhoz tartozott az udvar, később építették be a tetőteret. Azért is lenne rá szükségem, mert eladásra kerülne az alsó szint, és tudnom kell, hogy hivatalosan hogyan oszlik meg a telek? Az özvegy a szülői ház 2-2/18-ad részére haszonélvezeti jogot kapott. A másik kérésem az lenne, hogy Öcsém ott lakása alatt vett fel jelzálog kölcsönt, és sajnos az egész házat terhelték meg a kölcsönnel, ami szerintem nem jogos. Most az özvegy követeli, hogy fizessük ki az Öcsém részét. Nagyon kérem Önöket, hogy segítsenek amennyiben mód és lehetőség van rá. Köszönettel, tisztelettel K. Ákosné.


Tisztelt Ica!

A ráépítéssel osztatlan közös tulajdon keletkezett az ingatlanon. Ez tehát azt jelenti, hogy az özvegy a tulajdonjoga alapján a teljes telek 6/18, míg az özvegyi joga alapján további 2/18 - 2/18, mindösszesen 10/18 arányban használhatja a telket. Lehetőség van arra, hogy használati megállapodással szabályozzák egymás között, hogy ez a 10/18 rész a természetben pontosan mit jelent, megállapodhatnak akár kerítés elhelyezéséről is a telken belül.
A hagyaték, mint egész száll át az örökösre. Ez azt jelenti, hogy annak terhei is átszállnak. Az örökös a hagyatéki tartozásokért a hagyaték tárgyaival és azok hasznaival felel a hitelezőknek. Ha a követelés érvényesítésekor a hagyaték tárgyai vagy hasznai nincsenek az örökös birtokában, az örökös öröksége erejéig egyéb vagyonával is felel. Ha tehát a nővére örökölt a néhai öccse után, akkor az örökrésze erejéig felel a megörökölt tartozásokért is. Ezt ugyan nem említette a levelében, de ha Ön is örökölt, ez természetesen Önre is vonatkozik. A bejegyzett jelzálogjog alapján Ön helytállni tartozik az ingatlannal. A jelzálogjog bejegyzés jogos vagy jogtalan volta, a jelen fórum keretein belül nem dönthető el. Álláspontom szerint viszont a fentieken túlmenően nem kötelesek kifizetni a néhai öccse tartozását.

Tisztelettel,

Megosztom