Ingatlanjogi Tanácsadás

Tisztelt Ügyvéd Úr! Testvérem sajnos alkoholista. Édesanyánk még gyerekkorunkban meghalt. Édesapám súlyos beteg volt, akit több mint 8 évig egyedül én ápoltam, a testvérem felé se nézett, még a halálos ágyán sem látogatta meg. Hálából amiért én mellette maradtam és kiápoltam, három éve édesapám nekem ajándékozta a házát. Nem nagy értékű ház, de mása nem volt. A testvéremet most megkörnyékezte egy csapat, akik biztatására követeli rajtam a házból a kötelesrészt, és azt is elkezdte mondogatni, hogy érvénytelen az ajándékozási szerződés, mert nem tartalmazza szó szerint, hogy én elfogadom az ajándékot. Ezek biztos nem a saját gondolatai, mert ő ilyenekhez nem ért. Én a saját eszemmel úgy gondolom, hogy elfogadtam az ajándékot, ha már aláírtam a szerződést, de nem tudom, hogy ez jogilag is így van-e. Az ügyvéd szerint, aki csinálta a szerződést így van. A kérdésem az lenne, hogy jár-e a testvéremnek kötlesrész a ház után, illetve, hogy igaz-e, hogy az „elfogadom” szó nélkül érvénytelen az ajándékozási szerződés? Köszönöm, hogy időt szán rám.


Tisztelt Anikó!

1. Ha az édesapja azzal az indokkal ruházta át Önre a házat, mert a tartási, ápolási, gondozási feladatokat Ön teljesítette, úgy álláspontom szerint az ilyen szerződés az Ön által nyújtott ellenszolgáltatások erejéig visszterhes jogügyletnek minősül, függetlenül attól, hogy ajándékozási szerződés az okirat elnevezése. Először is tehát meg kell állapítani ezen ellenszolgáltatásoknak az öröklés megnyílásának időpontjában számított értékét. Amennyiben az így megállapított érték nagyobb, mint a ház fenti időpontban számított értéke, nem jár kötelesrész a testvérének. Egyébként a ház értékéből le kell vonni a szolgáltatások ellenértékét, és az így kapott különbözet lesz a kötelesrész alapja.
2. Egyetértek az okiratszerkesztő kollégával abban, hogy nem érvényességi feltétele az ajándékozási szerződésnek, hogy az okirat szó szerint tartalmazza az „elfogadom” kifejezést. Elegendő, ha annak tartalmából felismerhető, hogy az Önök, mint szerződő felek akarata ingatlan tulajdonjogának ingyenes átruházására irányult.

Tisztelettel,

Megosztom